SEO Çalışması
SEO ile Google’da ilk sıralara gelebilir ve hayalini kurduğunuz konumları elde edebilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu (SEO) web sitesi olan herkesi daha görünür hale getirmekte ve trafiğini arttırmaktadır.
İçindekiler
- SEO Nedir?
- SEO Neden Gereklidir?
- SEO Nasıl Yapılır?
- SEO Araçları Nelerdir?
- SEO Planlaması
- Startuplar (Yeni Başlayanlar) İçin SEO
- Stratejinin geliştirilmesi
- Uluslararası SEO
SEO nedir, nasıl yapılır ve neden gereklidir gibi sorularınızın cevaplarını duymaya hazır mısınız?
SEO Nedir?
SEO (Search Engine Optimization) Türkçe’ye çevrilmiş haliyle Arama Motoru Optimizasyonu sitelerin arama motorlarında (Google, Bing, Yandex vs.) sonuç sayfalarında SERP'te daha üst sıralarda yer alarak web sitesine gelen ziyaretçi sayısını arttırmak için kullanılan stratejiler, taktikler ve iyileştirmelere verilen isimdir.
Google için SEO’nun temelleri kısaca, mutlu kullanıcı ve mutlu webmaster prensibiyle ilerlemektedir.
Arama motorları deyince de akla ilk gelen elbette Google olmaktadır. Google, sitelerin sıralamalarını belirli algoritmaya göre yapmakta ve web sayfalarını en yüksek kaliteye getiren siteleri zamanla üst sıralarda göstermektedir. Örümcekler adı verilen siteleri tarayan botlar, siteleri sürekli olarak taramaktadır. Bu sitelerin sıralamasını da bu örümceklerin sitelerden aldıkları bilgiler ile yapmaktadır. Kendi alanlarında katma değer sunan, kaliteli içerik üretebilen otoriter siteler iyi konumlar elde edebilmektedir.
SEO uzmanının görevi; sitelerde yapılabilecek yeni arama motoru kampanyalarını yürüterek, daha fazla ziyaretçiyi siteye toplamak, teknik ve diğer konularda sitenin tam uyumlu hale gelmesini sağlamaktır. Tüm bunların doğru şekilde uygulanmasıyla beraber siteler daha iyi SERP sıralamaları elde edebilir.
SEO Neden Gereklidir?
- Hedeflediğiniz kelimelerde üst sıralarda yer alacaksınız,
- Sitenize giriş yapan kişi sayısı artış gösterecek,
- Bu artışla beraber kazançlarınız ve reklam gelirleriniz artacak,
- Marka bilinirliğiniz ön plana çıkacak ve kısaca SEO ile hayalinizdeki konuma ulaşabileceksiniz.
SEO Nasıl Yapılır?
Peki, web sitenizi Google'da ilk sıralara nasıl getireceksiniz? SEO sadece bir seferlik süreç değildir; sitenin bakımı, devamlı izlenmesi ve testlerin yapılması gerekmektedir. Aşağıda size sunduğumuz listeyi checklist haline getirip kullanabilirsiniz.
1. Genel analiz
- Anahtar Kelime Araştırması: Anahtar kelimenin pazarda ne kadar arandığı, alakalı kelimelerin neler odluğu ve insanlarım mevsimsellik arama sonuçlarını da hesaba katarak bu aramaları hangi kelime gruplarında gerçekleştirdiği gibi analizlerin yapılması gerekmektedir.
- Rakip Analizi: Rakiplerinizin SERP’te ne durumda olduğu, en iyi açılış sayfalarının hangileri odluğu ve zayıf yönlerinin belirlenerek her kelimede sonuçlarda rakip olmak için gerekli çalışmaların planlanması. Rakibin backlink kaynakları, içeriklerinin kalitesi ve sosyal medya durumları gibi birçok detay rakip analizinde kullanılmalıdır.
2. Anahtar kelimeye uygun başlık ve içeriklerin oluşturulması
- Uygun Başlıklar: Google’da kullanıcıların ilgisini çekecek tarzda başlıkların oluşturulması sizi rakiplerinizden farklı kılacak ve tıklanma oranınızı arttıracaktır. Ayrıca bu başlıkların kullanıcıların aratacağı tarzda da yazılması içeriğin ve çabanın boşa gitmemesi adına önemlidir. Anahtar kelimenizin içeriğinizin ilk paragrafında geçmesi de önerilmektedir.
- Eşsiz İçerik: İçeriklerinizde sitenizle alakalı bilgiler olmalı, belirli plana göre uygulanmalı ve tarama bütçesini zor durumda bırakmayacak şekilde kaliteli ve kelime sayısını da fazla olacak şekilde yapılmalıdır. Burada yine içeriğinizi farklı multimedya öğeleri ile destekleyerek kullanıcıları içreğinize dahil edebilirsiniz.
3. Meta etiketlerin eklenmesi
- Benzersiz meta açıklamaları: Title ve descriptionlar sitenin SEPR’te görünürlüğünü etkilemektedir. Benzersiz meta açıklamalar oluşturmak sizi birçok dertten kurtaracaktır. Burada yine içeriğinizle ilgili kelimeleri düzgünce belirtebilirsiniz.
4. Site Hızı
- Site açılış hızındaki problemler: Site açılış hızında meydana gelen sorunları gidererek açılış sayfalarınızı çok daha hızlı hale getirebilirsiniz. Google, site hızını Speed Update güncellemesiyle de algoritmanın bir parçası haline getirdi.
5. Site haritaları
Site haritalarının Google ve Bing vb. gönderilmesi: Sitedeki sitemap.xml gibi resimler için veya videolar için site haritaları gibi oluşturduğunuz haritaları arama motorlarına bildirmeniz iyi olacaktır. Yine buradaki site haritasında var olan; ancak gerçekte silinmiş URL’leri kaldırmanız da önerilir.
6. URL yapısı
- SEO’ya uygun URL yapısının oluşturulması: URL yapınız son derece basit ve kullanıcıların anlayabileceği tarzda olmalıdır. URL’lerde gereksiz harf/rakam kullanılmamalıdır. Ürün/hizmet neyse bunu tanımlayacak şekilde SEF link URL yapısının kullanılması önerilmektedir. Bu yazımızın URL yapısı örnek verilebilir.
7. Ölçümleme
- Testler ve analizler: Sitenize gelen trafiği analiz edip kullanıcılar nerelerden benim siteme ulaşıyor diye bakabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya planlamaları yapabilir, tüm bu planlamalar sonucunda sayfaları tek tek inceleyip eksiklerinizi ve yükseldiğiniz kelimeleri analiz edebilirsiniz.
Web sitelerine SEO yaparken dikkatli davranmak gerekmektedir, yapılacak en ufak hata bile sitelerin görünürlüğünün bozulmasına sebep olabileceği gibi eskisinden daha kötü duruma yol açabilir. Bu yüzden SEO ajansı ya da uzmanı ile görüşmeler yapmanız gelecekte yerinde adımlar atmanızda fayda getirecektir.
SEO Araçları Nelerdir?
Google, Yandex ayrıca Bing tarafından sunulan araçlar (Örn: Search Console) çok faydalı SEO araçlarıdır. Bunlarla dizin oluşturma sorunlarınıza bakabilir, yinelenen içerik sorunlarınızı giderebilir, anahtar kelimelerinizin sıralamalarını, sosyal medya ve backlinklerinizi kontrol edebilirsiniz. Bunlar dışında ücretli araçlar da bulunmaktadır.
SEO Planlaması
SEO için en uygun ne zaman?
Cevabı çok basit, en kısa sürede! Sitenize uygun SEO stratejisi olmadan, takvim ve plana uymadan yapılacak çalışmalar başarısızlıkla sonuçlanabilir.
Siteniz için Bağlantılar Oluşturma ve İçerik Pazarlama
Yapılacak SEO planlamasının etkili uygulanabilmesi için yapılacak çalışmalar SEO proje yönetimine uygun olarak devam ettirilmelidir. Burada kaliteli içerik üretmek ve buna farklı sitelerden bağlantı vermelerini sağlamak gibi çok farklı teknikleri danışmanlığımız boyunca yararlanabiliyorsunuz.
Stratejinizin etkili bir şekilde uygulanması için kesin planın ardından iyi bir seçenek; tarafımızdan uygun SEO projesinin yönetimi ile size rehberlik edebilmemizdir. Başka etkili seçenek ise, şirket içinde ekibinizin izlemesi gereken açık ve mantıklı yönerge ve öneriler dizisi oluşturmamızdır.
Startuplar (Yeni Başlayanlar) İçin SEO
Sektöre yeni giren ve büyümeye elverişli startuplara pazarlama konusunda SEO çok fayda sağlayacaktır. Yeni başlayan girişimcilerin ne gibi zorluklarla karşı karşıya gelebileceğini biliyor ve buna uygun planlamaları gerçekleştiriyoruz ve sizinle empati kuruyoruz!
SEO, sadece bir bölge ya da yer ile sınırlı kalmayıp tüm dünyaya ulaşabiliyor bu da büyümek için startupların oldukça işine gelebilecek yöntem olabilir. Farklı ziyaretçi gruplarını markanızın bilinirliğini öğrenmelerini sağlamak, büyük şirketlerle SERP’te yarışmak için SEO Danışmanlığı işinize yarayabilir.
Stratejinin geliştirilmesi
Her firma sitesinin kendine özel bir takım ihtiyaçları olabiliyor. (Bknz: Kurumsal SEO) Anahtar kelimelerinizin yer aldığı özel sayfaların optimize edilmesi en büyük adımlardan birisi olacaktır. Ayrıca sizlere garantili SEO hizmeti verdiğini söyleyenlere de iyi düşünerek yaklaşın, kimse size Google’da ilk sıra garantisi veremez!
Özetle;
Sitenizin trafiğinin yükseltilmesinde büyük fark yaratabiliriz ve olumlu büyüme ivmenizi önemli ölçüde geliştirerek devam ettireceğimizden eminiz!
Uluslararası SEO
Uluslararası SEO Nedir?
Uluslararası SEO danışmanlığı farklı ülke ya da bölgedeki kullanıcı hedefleyen stratejiye verilen tanımdır. Bu SEO çalışmasında arama motorlarının istediği tarzda site özellikle teknik SEO ve içerik geliştirme noktasında düzenlenir.
Uluslararası (international) alanda çalışmalar (farklı diller için yayın yapan siteler) yaptığımız çalışmalar bize farklı tecrübeler ve bilgi birikimi kazandırdı.
Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını biliyor ve sunduğunuz içeriğin birden fazla dil sürümünde oluşturulmasını istiyorsanız burada ciddi planlama olması gerekmektedir. Sitenizi farklı kitlelere ulaştırmak aslında kolay yöntem değildir. SEO açısından bir site birden fazla dilde yayın yapabilir ve burada dikkat edilmesi nokta ise teknik SEO konularına hâkim olabilmektir. Local SEO ile bölgesel arama sonuçlarında da çıkılabilmesi sağlanmaktadır.
Sitenizden farklı dile ait yapacağınız özel içerik üretimleri ve düzgün çeviriler sitenizin kısa sürede iyileşmesini ve uluslararası alanda daha iyi sıralamalar elde etmesini sağlayacaktır. Farklı dildeki sürümünüzde bulunacak alakasız dildeki içerik ya da diğer materyaller sıralamalarınızı aşağıya doğru çekebilir.
Gelişim Medya olarak danışmanlığımız ile istediğiniz istisnai bir hizmet var mı ona karar veriyor, alınan danışmanlık boyunca size özel olan ihtiyaçlarınızı karşılıyoruz. Örneğin sadece Site İçi (On-Page) SEO’da sorunlarınız var. Sorun değil sadece o sorunlarınızı çözebiliriz! SEO danışmanlığı ise birçok detayı içinde barındırdığından çok daha kapsamlı çalışmadır