Kurumsal Kimlik Tasarımı
Kurumsal kimlik tasarımı nedir?
Kurumsal kimlik şirketin, kurumun vb. oluşumların içte ve dışta yaptığı işi, çalışmalarını, imajını, hizmet anlayışını, duruşunu temsil eden kavram bütünüdür.
Kurumsal kimlik tasarımı nasıl yapılır?
Kurumsal kimlik çalışması profesyonelce hazırlanmalıdır; çünkü bu kimlik şirketin imzası niteliğinde olacaktır. Bu kimliği seçerken dikkatli ve şirketinize uyumlu şekilde seçmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde tekrardan kimlik oluşturma ve bunu piyasaya kabul ettirmek oldukça zordur. Kullanılması gereken kelimeler varsa bunların dili nasıldır ve nasıl tepki bıracaktır gibi detayların düşünülmesi gerekmektedir.
Kurumsal kimliğin bir çok ögesi vardır; takvimler, ajandalar, raporlar, afişler, kurumsal yayınlar, iletişim ürünleri, promosyon ürünleri, düzenlenen konferanslar, fuarlar, sergiler gibi ögelerdir. Kurumsal kimlik firmanın dış görünüşü, imajı ile ilgilenir. Bu yüzden şirketler için en önemli reklam aracıdır.
Kurumsal kimlik tasarımı fiyatları için bize aşağıdan ulaşabilirsiniz;
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için hemen buraya tıklayarak bize ulaşın
Kurumsal kimlik tasarımının 5 temel aşaması;
1.Firmanın öncelikle ne istediğini karar vermesi, işlerin belirlenmesi ve onaylanması aşamasıdır.
2.Kimlik oluşturulurken belli bir plana ve zamana sadık kalınmalıdır.
3.Oluşma evresinde olan kimliğin taslaklarının sunumu ve yetkilinin onayı gerekmektedir.
4.Yapılan sunumdan sonra yetkililer tarafından bulunan eksiklikler giderilerek düzenler ve son aşamaya hazır hale getirilir.
5.Son aşama ise oluşturulan kimliğin gerekli tüm alanlara yayımlanmasıdır. Bunu yaparken hedef kitlesi iyi seçilmelidir. Aksi takdirde yapılan yanlış seçim tüm emeklerinizin boşa gitmesi ve hatta firmanızın prestij kaybına yol açabilir.
Marka bilinirliğini oluşturan iki ana öge bulunuyor;
1-Logo Ve Slogan: Müşterinin ilk dikkatini çeken markanızın logosudur ve ardından gelen slogan ile birlikte bir bütün halinde müşteriye verilmek istenen mesajı iletirler.
2- Kurumsal Renk ve Font: Kurumsal web site tasarımı müşteriye iletmek istediğiniz mesajı tam anlamıyla iletmelidir.
Kurumsal Kimlik Tasarımında Kritik Noktalar
Nasıl her insanın konuşma ya da davranış şekli farklı ve kendinze özelse kurumsal kimlik de bir kurumun davranışını, duruşunu ve kendisini ifade etme şeklidir. Kurumsal kimlikler şirketin hedef kitlesi ile rahat iletişime geçmesi ve onların dikkatini kolayca çekebilmesi açısından oldukça önemlidir. Örneklerle de bu tasarımlar müşterilere sunularak görüşler alınmalı ve revizelerle son halini almalıdır.
Slogan ve Logo
Kurumsal kimlik yapılırken en önemli iki öğe slogan ve logo tasarımıdır. Tüketicinin bir marka da gözüne ilk çarpan şey logo tasarımıdır. Bu yüzden tasarımları iyi bir Grafik Tasarım uzmanına yaptırmakta fayda var. Ayrıca tüketicinin okuduğu slogan da oldukça etkili olmalıdır sadece birkaç kelimeden oluşan bu sloganlar markanın sundukları ve yaptığı işler hakkında oldukça bilgi vermelidir.
Kurumsal Font (Tipografi) ve Renk
Kurumun kullandığı fontlar ve renkler kurumunu olduğu her yerde takip eder. Resmi evraklar, antetli kağıtlar, katalog ürünler, broşür, kartvizitler, zarflar, dosyalar ve web site tasarımı gibi alanlarda mutlaka bu fontların ve rengin izi vardır. Kurumsal renklerin her birinin temsil ettiği amaç olmalı, müşterilerinize vermek istediğiniz mesajları bu renklerle verebilirsiniz. Ayrıca bu çalışmalar tüketicilerde pozitif duygular uyandırmalıdır. Dikkat edilmesi gerekneler;
- Çeşitli logo denemelerin vektörel çizimlerinin sunulması (.ai, .eps, .svg)
- Yüksek çözünürlükteki hızlı açılabilen sürümleri (.jpg, .pdf, .png)
Çoğu marka, 2 ila 4 ana renk arasıdna seçim yapmaktadır ve bunları 7 ila 11 arasında değişen renk paletleri ile tamamlayarak sonuçlandırıyor. İkincil renk tonları siyah ve gri gibi nötr tonlar olabilir.
Marka Öyküsü
Markanın vizyonunu ve kurumsal özelliklerinin net bir şekilde gözden geçirilmesi gereklidir. Güçlü marka öyküleri mesajları belli kalıplarla beraber kullanılırsa daha büyük etkiler yaratabilir. Hikayeyi, şirketin yerine getireceği tüm görsellerin ve büyüme stratejilerinin temeli olarak düşünebilirsiniz.
Kartvizit
Kartvizitler markalar için ciddi detaylardır; çünkü kurumun uzun sunumlara ve anlatımlara gerek duymadan kendisini tanıtmasına yardımcı olur. Bir kartvizitte müşterinin firma ile ilgili ihtiyaç duyabileceği bütün bilgiler yer almalıdır. Önceki yıllarda kartvizitler sadece belirli standartlar altında üretilse de günümüzde Gelişim Medya gibi pek çok reklam ajansı firmaları bu algıyı yıkmış ve özgün tasarımlar ortaya çıkarmaya başlamıştır.